Expert gezonde alternatieven voor zittend werk
 • Karen Hitters, NISB

  Dianne brengt veel kennis over onderzoek rondom bewegen en zitten op het werk
  BTR Consultancy
  2015-09-03T12:19:58+01:00
  Dianne brengt veel kennis over onderzoek rondom bewegen en zitten op het werk

  Patrick Punte, TNO

  Dianne heeft mooie en concrete resultaten neergezet voor onze opdrachtgevers
  BTR Consultancy
  2015-09-03T12:20:17+01:00
  Dianne heeft mooie en concrete resultaten neergezet voor onze opdrachtgevers

  Jan Beltman, Markant Office Furniture

  Dianne was tijdens de ontwikkeling van de Oxidesk een kritische bewaker van de zorgvuldige toepassing van wetenschappelijke kennis
  BTR Consultancy
  2015-09-25T12:56:35+01:00
  Dianne was tijdens de ontwikkeling van de Oxidesk een kritische bewaker van de zorgvuldige toepassing van wetenschappelijke kennis

  prof. Rolf Ellegast, Institute for Occupational Safety and Health, Germany

  I was impressed by her expert knowledge on occupational physical inactivity prevention.
  BTR Consultancy
  2015-12-21T14:56:12+01:00
  I was impressed by her expert knowledge on occupational physical inactivity prevention.
  0
  BTR Consultancy

Mijn publicaties

Dynamisch thuiswerken, dit kan de arboprofessional doen (november 2020)

Nu thuiswerken structureel lijkt te worden, is aandacht voor de arborisico’s ervan gewenst. Natuurlijk gaat het bij gezond thuiswerken om het voorkomen van klachten aan nek, schouders en polsen. Maar vergeet ook vooral de risico’s van te lang zitten en te weinig bewegen niet! Arboprofessional, dit kunt u doen aan dynamisch thuiswerken. Lees mijn artikel op Arbo Online.

Gebruik je versnellingspook; en doorbreek het stilzitten (juli 2020)

Waar heb jij de afgelopen maanden je werk gedaan? Thuis of op kantoor? Zelf ben ik van 40% naar 100% thuiswerken gegaan. En nu, begin juli, is het nog steeds 90%. Dit heeft grote gevolgen gehad voor mijn zit- en beweegroutines. En dat blijkt voor veel mensen zo te zijn. Volgens het RIVM is 43% van de 64.000 deelnemers aan hun onderzoek minder tot veel minder gaan sporten en bewegen. Wat kun je daar zelf aan doen als zittende thuiswerker? De metafoor van de versnellingspook helpt hierbij.

Doorbreek de zitmarathon; enkele adviezen vanuit de wetenschap (maart 2020)

Zit jij op dit moment? En is dat een bewuste keuze omdat je afwisselt met staan en bewegen? Of wil je wel afwisselen, maar kun je niet anders? Dat het beter voor je gezondheid is om niet te lang achter elkaar te zitten weet je vast al. Maar hoe lang mag een zitperiode dan zijn? En welke activiteit kun je daarna het beste doen en hoe lang? Hoe combineer je dat niet-zitten met werken? De antwoorden op deze vragen lees je in mijn blog.

Komt een wetenschappelijk gefundeerde grenswaarde voor langdurig zitten in zicht? (oktober 2019)

In de Beweegrichtlijnen van augustus 2017 besteedde de Gezondheidsraad voor het eerst aandacht aan de gezondheidsrisico’s van langdurig zitten. Terwijl de richtlijn over bewegen een duidelijke tijdseenheid bevat, nl. “minstens 150 minuten per week matig intensieve inspanning”, is de richtlijn over langdurig zitten nog erg summier. Men zegt alleen: “voorkom veel stilzitten”. Voor de praktijk geeft dit nauwelijks handvatten. Op basis van twee recente internationale studies doe ik een voorstel voor een concrete grenswaarde.

Gezondheidsschade door veel zitten is (toch) wel te compenseren (juli 2019)

Een selecte groep mensen mag ongestraft meer dan 8 uur per dag zitten. Hè, ongestraft veel zitten? Veel zitten is toch slecht voor je gezondheid? Ja, dat klopt, maar er is één uitzondering. Lees verder in mijn blog.

Zitten is als zonnen (januari 2019)

Toenemend bewijs; zitten is echt niet te vergelijken is met roken”.

Interview Arbo Online, 9 november 2018

Zitten is als zonnen; doe het bewust en met mate”.

Artikel Vakblad Arbo, nr 9, 2018 (Vakmedianet)

De zonnige kant van zitten; zitten is NIET het nieuwe roken”.

Zitten is als zonnen (2018)

Drie redenen waarom zitten niet te vergelijken is met roken en wel met zonnen”.

Gastblog voor Health2Work (2018)

Dynamisch werken; kleine beetjes kunnen wel degelijk verschil maken”.

Overige publicaties (2006-2016)

Effects of Oxidesk on acceptance, physical activity, mental fitness and workperformance“, WORK 2016

Interventions to reduce sedentary behaviour and increase physical activity during productive work; a systematic review”, Scandinavian J of Work, Environment and Health 2016

Comparison of the postural and physiological effects of two dynamic workstations to conventional sitting and standing workstations”, Ergonomics 2015

Dynamische werkplekken: effect op de korte-termijn-taakprestatie”, Tijdschrift voor Ergonomie 2014

Effects of a standing and three dynamic workstations on computer task performance and cognitive function tests”, Applied Ergonomics 2014

Dynamische werkplekken: wat vinden gebruikers ervan?”, Tijdschrift voor Ergonomie 2013

Langdurig zitten: een nieuwe bedreiging voor onze gezondheid!”, Tijdschrift voor Sociale Geneeskunde 2013

Oxidesk pilot test bij Achmea”, TNO 2013

Evaluation of dynamic office workstations”, TNO 2013

User experiences with dynamic workstations”, TNO 2013

Sta eens op!”, NRC Next 2012

Fit op kantoor; Beweegmomentjes maken zittend werk dynamischer!”, Office Magazine 2012

Beweegmomentjes in het werk maken zittend werk dynamischer”, Arbo Magazine 2012

Dynamisch werken is leuk en gezond!”, Arbo Rendement 2011

Beweeg!”, TNO TIME 2011

De dynamische kantoorwerkplek; Verslag van een pilot, de rol van ergonomen en een toekomstvisie”, Tijdschrift voor Ergonomie 2011

Zitgedrag van beeldschermwerkers; een veldstudie”, Tijdschrift voor Ergonomie 2006

Top-3 projecten uit mijn TNO-tijd

Tussen 2003 en 2014 was ik trekker van een programma bij TNO dat “Meer Bewegen tijdens het Werk” heette. Hierin initieerde en leidde ik vele projecten. Hieronder mijn drie favoriete.

 

OXIDESKoxidesk_markant

De Oxidesk was toen ze op de markt kwam in 2012 de allereerste dynamische werkplek in Nederland. Ze stelt mensen met zittend werk in staat om (computer-)taken te combineren met een gezonde hoeveelheid lichaamsbeweging. Ik initieerde en begeleidde dit project vanuit TNO en werkte hierin samen met Markant Office Furniture en Vormdrift. Markant verkoopt de Oxidesk inmiddels wereldwijd.

Al in 2006 bracht ik samen met Marjolein Douwes van TNO aanbevelingen uit om mensen met zittend kantoorwerk in beweging te brengen. Ook bedachten we samen het concept ‘fietsend computeren’. Uiteindelijk leidde dit vernieuwende idee in 2012 tot de lancering van het allereerste fietsmeubel in Europa: de Oxidesk.

 

“WAT BEWEEGT JOU?”

wat beweegt jou“Wat beweegt jou?” is een online instrument om mensen met zittend werk bewust te maken van de gezondheidsrisico’s hiervan en om ze te stimuleren ‘Beweegmomentjes’ in te lassen in het werk. Ontwikkeld samen met het Nederlandse Instituut voor Sport en Bewegen NISB (tegenwoordig: Kenniscentrum Sport).

 

AXIA SMART CHAIR

De Axia Smart Chair is een ‘slimme’ kantoorstoel die gebruikers feedback geeft over (ongezond) zitgedrag. BMA Ergonomics bedacht, ontwikkelde en produceert deze stoel. Ik begeleidde de eerste twee fasen van het ontwikkeltraject vanuit TNO. De laatste versie van de Axia is de Smart Active; deze waarschuwt de gebruiker ook wanneer het tijd is om het zitten (even) te onderbreken.

 

Comments are closed.